Mittwoch, 24. September 2008

Matti Saari och Pekka-Eric Auvinen hade varit i kontakt med varandra

Undersökningledare Matti Neulaiemi bekräftar att Matti Saari och Pekka-Eric Auvinen hade varit i kontakt med varandra genom internet Matti Saari köpt sitt vapen i samma vapenaffär i Jokela där Pekka-Eric Auvinen inhandlade sitt vapen inför massakern i skolan i Jokela i fjol. Matti Saari beundrade Auvinen.
Centralförbundet för mental hälsa är kritisk till pressens agerande.
–När massmedier runtom i världen publicerar gärningsmannens namn, bilder på honom och kopior av material han lagt ut på webben garanterar de på sätt och viss samtidigt att han blir en odödlig hjälte, säger Pekka Sauri, ordförande i Centralförbundet för mental hälsa.
 
Ju fler utomstående någon lyckas döda i samband med sitt utökade självmord, desto mer sprids hans namn, skriver Sauri i ett pressmeddelande.
Enligt Sauri borde åtminstone de stora medierna fundera över konsekvenserna av att framhäva gärningsmannens person.
–Skapar man på så sätt lockande fantasier för personer som tror att deras enda hopp att bli hjälte är att begå ett utökat självmord? frågar Sauri.
Polisen visste genom ett tips om gärningsmannens youtube-videor i fredags och försökte nå honom. Det lyckades inte. På måndagen förhördes mannen. Polisen vill inte uttala sig om det förhöret men konstaterade att beslutet att inte vidta åtgärder utreds skilt.

http://www.sydin.fi/story.aspx?storyID=27754

Polisen letade på tisdagen igenom skolskyttens studentbostad i Kauhajoki efter massakern.
Kriminalinspektör Jari Neulaniemi vid centralkriminalpolisen uppger för MTV3 att man hittade två meddelanden i bostaden. I dem säger gärningsmannen att han planerat dådet sedan år 2002. Han skriver också att han hatar hela mänskligheten och människosläktet.

Identifieringen kan ta flera dagar
Offren fördes under natten till Helsingfors för identifiering. Identifieringen sker på rättsmedicinska institutionen. Flera av offren uppges vara svårt brända. Gärningsmannen tände eld på flera ställen i skolan innan han sköt sina offer.

Identifieringen kan ta flera dagar. Det är inte klart vilka som dog av skott och vilka som avled i bränderna. Identifieringen sker med hjälp av DNA-analyser och tandkartor.
Saari var född 1986, hemma från Kauhajoki och i augusti beviljades han vapenlicens. Polisen bekräftar att det 22-kalibriga vapnet Saari skjöt med var hans första.
På YouTube är det antagligen gärningsmannen själv som har lagt ut ett informationspaket med fotografier och videon där han skjuter med ett handeldvapen. I slutet av ett av videoklippen säger han på engelska "Adjö" och i ett annat "Du dör som nästa".

Ännu i dag klockan 10.15 loggade gärningsmannen in på IRC-galleriet och lade till några bilder på sin profilsida med länkar till hans material på nätet. Kort efter våldsdådet avlägsnades sidorna både från IRC och YouTube.

Gärningsmannen beundrade tysk grupp
På internet figurerade gärningsmannen under användarnamnet "Wumpscut86". Han har antagligen tagit namnet från det tyska bandet Wumpscut som han på internet har meddelat att han ser upp till. På sina You Tube-sidor citerar han gruppens låt "War". I den sägs det bland annat"Hela livet är ett krig / och hela livet är smärtfullt / Du kämpar ensam / i ditt personliga krig".

På Suomi24.fi-sidorna på internet uppger gärningsmannen att han är en singel som bor ensam med sin katt i Kauhajoki. I en kontaktannons på Suomi24.fi säger han att han inte vill ha några barn. Han beskriver sin idealpartner som en 16-25-åring som inte har barn

I IRC-galleriet har mannen hört till en community som kallar sig "misantropia" det vill säga människohat. Mannen uppger att hans intressen är skytte, datorer och trummor. Han uppger också att han tycker om tung musik och skräckfilmer.


skottdrama

Brott

Extremism

intressant.se

skolmassaker

Keine Kommentare: